Η καλύβα του Παππού: Λαμπρή

10 Απρ 2007

Λαμπρή


Αντιγράφω από την "Εξοχική λαμπρή" του κυρ-Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη:

"...Αλλά ο πλέον ιδιόρρυθμος πάντων των ψαλτών ήτο ο μπάρμπα-Κίτσος, γηραιός χωροφύλαξ, Χειμαρριώτης, παλαιός τακτικός, λησμονημένος από τας βαυαρικάς εποχάς εν τη νήσω. Αμφέβαλλε και αυτός αν τον είχαν περασμένον εις τα μητρώα· πότε του έστελναν μισθόν, πότε όχι. Εφόρει χιτώνα με ανοικτάς θυρίδας, βραχείαν περισκελίδα μέχρι του γόνατος και τουζλούκια. Ο δήμαρχος του τόπου (διότι υπήρχε, φευ! και δήμαρχος) τον είχε στείλει να κάμει Πάσχα εις τα Καλύβια, δια να φυλάξη δήθεν την τάξιν, καίτοι ουδεμιας φυλάξεως ήτο ανάγκη. Το βέβαιον είναι, ότι τον έστειλε να καλοπεράση πλησίον των ανοιχτόκαρδων εξωμεριτών, οίτινες του ήρεσκον του μπάρμπα-Κίτσου, ας τους έλεγον και «τσουπλακιές» ή «χαλκοδέρες». Εάν έμενεν εν τη πόλει, ο δήμαρχος θα ήτον υπόχρεως να τον φιλεύση τον μπάρμπα-Κίτσον, καθώς τον είχαν κακομάθει οι προκάτοχοί του, έλεγε - να τον φιλεύση κουλούραν και αυγά. Τί έθιμα! Ο μπάρμπα-Κίτσος, αφού ησπάσθη τρις ή τετράκις την τσότραν, ήρχισε να ψάλλη το Χριστός Ανέστη, κατά ιδιάζοντα τρόπον, ως εξής:Κ’στό - μπρε – Κ’στός ανέστηεκ νεκρών θανάτων θάνατον μπατήσαςκι εντοις-εντοις μνήμασιζωήν, παμμακάριστε!


Και όμως, μεθ’ όλην την ιδιορρυθμίαν ταύτην, ουδείς ποτέ έψαλλεν ιερόν άσμα μετά πλείονος χριστιανικού αισθήματος και ενθουσιασμού, εξαιρουμένου ίσως του γνωστού εν Αθήναις γηραιού και σεβασμίου Κρητός, του ψάλλοντος το «άλαλα τα χείλη των ασεβών...» με την εξής προσθήκην: «Άλαλα τα χείλη των ασεβών, των μη προσκυνούντων, οι κερατάδες! την εικόνα σου τήν σεπτήν…»".Και θυμήθηκα, εξ αφορμής του υπέροχου "εκ νεκρών θανάτων" του μπάρμπα-Κίτσου, τη διήγηση του μακαρίτη του παπα-Σίλα, θειού του πατέρα μου, πρεσβυτέρου εν Καρύστω Ευβοίας, περί μιας αγράμματης μοναχής, η απλοϊκότητα της οποίας την οδηγούσε στο να οραματίζεται και να αγγίζει την αποκατάσταση των πάντων, ψάλλουσα αντί "Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες", το έξοχο:

"Ανέστη Χριστός και πεντακόσιοι δαίμονες".

6 σχόλια:

akindynos είπε...

Αληθώς ανέστησαν Χριστόφορε.

Christophorus είπε...

Βρίσκεις, ω Ακίνδυνε;

Τιμή μας που μας επισκεφθήκατε...

akindynos είπε...

Και τακτικώς σας επισκεπτόμεθα και στο λάκκο με τα αρεσές φήδια σας έχουμε. Οπότε μην σας αυταπατά ο όγκος των επισκεπτών, μερικοί ερχόμεθα επί ονύχων, χεριών και ποδιών.

Κι ένας δαίμονας να αναστηθεί είναι χαρά μεγάλη.

Christophorus είπε...

"αρεσές φήδια" ;;!!

Κάτι δυσκολεύομαι να κατανοήσω, Ακίνδυνε... Δύνασαι να με διαφωτίσεις;

akindynos είπε...

αρεσες φηδια = rss feeds, δηλαδή διαβάζω το υμέτερο μπλογκ, μαζί με άλλα ενδιαφέροντα, χωρίς να τα επισκέπτομαι κάθε τρεις και λίγο για να διαπιστώσω αν έχει νέο άρθρο.

Υπάρχουν αυτόνομα προγράμματα που κάνουν τη δουλειά αυτή, feed readers, καθως και online αντίστοιχα, όπως ο Google Reader.

Ελπίζω να ήμουν διαφωτιστικός, αλλά μπορώ και περισσότερο.

Christophorus είπε...

Yπήρξες τα μάλιστα διαφωτιστικός σχετικά με τους όφεις, ευχαριστώ!