Η καλύβα του Παππού: 2 Ιουλ 2007

2 Ιουλ 2007

I have an αηδία

...με όλον τον αναμενόμενο λαϊκιστικό συρφετό, δημοσιογράφων και πολιτικάντηδων, που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Ώρες - ώρες, γίνονται γραφικοί, έως γελοίοι:

"Δεν είναι ώρα σήμερα να μιλήσουμε για ευθύνες", είπε επιστρέφοντας εσπευσμένα από τη Ζυρίχη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να δείξει ένα χαμηλό προφίλ, ήπιων τόνων. Δεν κρατήθηκε, όμως, και το χάλασε, καθώς βιάστηκε να συμπλήρώσει: "Ευθύνες, όμως υπάρχουν!"


Η απέναντι μεριά μπαλώνει τα αμπάλωτα όπως- όπως, και σχεδόν όλοι πλειοδοτούν σε λαϊκισμό και γραφικότητα, να μην πω χυδαιότητα.


Πέραν αυτών, ενδεικτικών του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης, και των αντίστοιχων τρομολαγνικών ρεπορτάζ, σήμερα διάβασα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τις πυρκαγιές, γραμμένα από ανθρώπους που το δάσος και η μελέτη του είναι η δουλειά και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους.


Κάνω link εδώ, http://biostore-aloa.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο από το blog "Υγιεινή Διατροφή", που εμένα τουλάχιστον με οδήγησε σε βαθύτερη κατανόηση του θέματος "πυρκαγιές".

Πέρα από τις συναισθηματικές εκρήξεις μας και τα εν θερμώ ειπωμένα, υπάρχει και η αντικειμενική πραγματικότητα, την ουσιαστική γνώση της οποίας συχνά δεν έχουμε.
Γιατί τα τρομολάγνα ρεπορτάζ και τα σλόγκαν των καναλιών ("η επέλαση (sic) της πύρινης λαίλαπας", κλπ), διαμορφώνουν και εδραιώνουν αντιλήψεις που συχνά απέχουν από την αλήθεια.

Το http://anadasosi.blogspot.com/ είναι ένα μπλογκ που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την πυρκαγιά, με σκοπό τη συσπείρωση των όσων ενδιαφέρονται σε κοινή δράση.