Η καλύβα του Παππού: S.O.S.! Η αισχροκέρδεια και η βλακεία σκοτώνουν-μεταξύ των άλλων- τα δέντρα

8 Μαΐ 2007

S.O.S.! Η αισχροκέρδεια και η βλακεία σκοτώνουν-μεταξύ των άλλων- τα δέντρα

Έχω την τύχη να μένω σε σπίτι με κήπο. Ένα μικρό οικοσύστημα: Γάτες, πουλιά -αρκετά κοτσύφια-, χελώνες, ενίοτε σκαντζόχοιροι. Και δέντρα πολλά, ο βασιλιάς των οποίων είναι ένα τεράστιο πεύκο, με υπέροχη σκιά. Πρέπει να είναι πάνω από εξήντα ετών.

Ένα φιλικό ζευγάρι που είχα καλέσει προχθές, παρατήρησε το δυσάρεστο: Το δέντρο προσεβλήθη από βαμβακίαση - αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε.

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος σ' αυτήν την περίπτωση. Αν το πεύκο πεθάνει, χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του κήπου.

Θα μου πείτε, τώρα που ήρθε στο σπίτι μου το κακό ευαισθητοποιήθηκα κι εγώ; Ναι, μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα για τους περισσότερους από μας και δεν αποτελώ εξαίρεση.

Αν ξέρει κανείς κάτι περισσότερο και μπορεί να με διαφωτίσει, τον παρακαλώ θερμά να το κάνει.

Για την ιστορία του πράγματος, αντιγράφω από ένα παλιό φύλλο της "Καθημερινής":

Eχουν γραφεί άρθρα επί άρθρων από ειδικούς επιστήμονες, με τα οποία κρούουν τον κώδωνα του άμεσου κινδύνου εξαφάνισης (στην Aττική, αλλά και σε ολόκληρη την Eλλάδα...) του χαρακτηριστικότερου, ίσως, δένδρου της ελληνικής χλωρίδας, του πεύκου, εξαιτίας του εμβολιασμού του (και μάλιστα με... άδεια και χρηματοδότηση της πολιτείας που διέθεσε το 1996 735 εκατ. δραχμές, στο πλαίσιο του B΄ KΠΣ – εκεί βρήκαν να εξαντλήσουν την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων;) με το έντομο «marchalina hellenica», προκειμένου να αυξήσουν την... παραγωγή πευκόμελου (το 60% της ετήσιας παραγωγής μελιού στην Eλλάδα, είναι πευκόμελο) και να ικανοποιήσουν έτσι ένα πιεστικό αίτημα των μελισσοκόμων. Eξαιτίας αυτής της πρόχειρης και δίχως προηγούμενη μελέτη για τις οικολογικές επιπτώσεις της ενέργειας του κράτους, καταστράφηκε η «ισορροπία» που υπήρχε στη φύση, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα χιλιάδες πεύκα να «μπαμπακιάζουν», να ατροφούν και, τελικά, να ξεραίνονται και να πέφτουν νεκρά, ιδίως στην περιοχή της Aττικής, που τόση ανάγκη πρασίνου έχει, ακόμη και σε άλση αναψυχής και μικρά «περιαστικά» δάση – και τούτο, παρά την απαγόρευση που υποτίθεται ότι υπήρξε για να μην γίνει ο εμβολιασμός των δένδρων σε τέτοιες περιοχές!

Του Θάνου Οικονομόπουλου, από την "Καθημερινή" της 27-05-2005

Νομίζω ότι τα δικά μου σχόλια περιττεύουν.





3 σχόλια:

mtryfo είπε...

καλησπέρα
ισως ο stavros katsaris θα μπορούσε να βοηθήσει...

Christophorus είπε...

Σ' ευχαριστώ, θα απευθυνθώ και εκεί μάλλον...

Όσο μαθαίνω περισσότερα για την ανευθυνότητα που επέδειξαν οι αρμόδιοι, τόσο βιδώνομαι.

Ανώνυμος είπε...

Δι'αβασα και αυτό σου το ποστ και κατάλαβα ότι δε μένουμε δίπλα-δίπλα.Δεν έχω δίπλα μου μονοκατοικία με κήπο.
:)
Καλή τύχη με το δέντρο σου.Το δικό μας είναι έτσι,χρόνια.