ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ξεχειλίζει η οργή
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ, από την Ελευθεροτυπία
«Με όλα όσα προηγήθηκαν πονέσαμε πολύ. Μας απειλούν καθημερινά. Ελληνες με πολιτικά μαζί με αστυνομικούς χλευάζουν, συλλαμβάνουν, απελαύνουν μετανάστες. Εκλεισαν και την παιδική χαρά στον Αγιο Παντελεήμονα επειδή πήγαιναν Αφγανές με τα παιδιά τους. Ζούμε εγκλωβισμένοι, χωρίς χαρτιά, άνεργοι, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε σε άλλη χώρα» απαντούν οι εκπρόσωποι μεγάλων μουσουλμανικών κοινοτήτων, μετά τη συνάντησή τους. Επισημαίνοντας ότι χιλιάδες μουσουλμάνοι προετοιμάζονται να μετάσχουν στη διαδήλωση της επόμενης Παρασκευής.
«Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ρατσιστικά κρούσματα. Αυτό άλλαξε. Ζούμε με φόβο, εγκλωβισμένοι. Χωρίς χαρτιά, χωρίς δουλειά, δίχως ελπίδα να φύγουμε για άλλες χώρες», απαντούν οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων «Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ρατσιστικά κρούσματα. Αυτό άλλαξε. Ζούμε με φόβο, εγκλωβισμένοι. Χωρίς χαρτιά, χωρίς δουλειά, δίχως ελπίδα να φύγουμε για άλλες χώρες», απαντούν οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων Ναΐμ Ελγαντούρ πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας:
«Η πίστη μας είναι πιο ακριβή απ' τη ζωή μας»
«Φαίνεται πως στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν και Ελληνες που έχουν ασπασθεί το Ισλάμ» απαντά ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος ζει 36 χρόνια στην Ελλάδα:
«Τόσα χρόνια προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μουσουλμάνων και Ελλήνων. Και σ' ένα βαθμό τα καταφέραμε. Δεν ξέρεις αν ο γείτονάς σου είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος. Δεν αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα από τους Ελληνες χριστιανούς. Ανταλλάσσαμε επισκέψεις ο ένας στο σπίτι του άλλου».
«Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών με ρατσιστικά κρούσματα. Ξαφνικά, ορισμένοι, με διαφορετική κουλτούρα, προσπαθούν να τ' αλλάξουν όλα. Γιατί σε κάποιους Ελληνες δεν αρέσει αυτή η εικόνα. Και αποφάσισαν να την καταστρέψουν. Προσπαθώντας να βάλουν τους μετανάστες σε πολιτικά παιχνίδια προπαγάνδας. Κάποιος που είναι "ένα τίποτα" προσπαθεί ν' αποδείξει πως είναι κάτι, επιδεικνύοντας τη δύναμή του σε βάρος των μεταναστών».
«Η Αστυνομία ασφαλώς γνωρίζει ποιοι έκαψαν το τζαμί»
«Παίζοντας όμως με το θρησκευτικό συναίσθημα, είναι σαν να κρατάς μια βόμβα που θα σκάσει στα χέρια σου. Αυτό ισχύει και για όσους δείχνουν ότι βοηθούν τους μετανάστες με τους λοστούς στο χέρι. Το να καις χώρο προσευχής είναι σαν να πετάς ένα μπαλάκι και κάποιος στο πετάει πίσω. Γιατί να καούν εκκλησίες, να χάσουν κάποιοι τη ζωή τους για το Ισλάμ και άλλοι για τον χριστιανισμό; Η Αστυνομία, ασφαλώς, γνωρίζει ποιοι έκαψαν το τζαμί. Αλλά εμείς, τώρα, βάλαμε ανθρώπους να φυλάνε. Κι αν πιάσουν έναν εμπρηστή τι θα συμβεί; Ποιος θα εγγυηθεί για την ασφάλειά του; Οι θρησκείες, λοιπόν, δεν μπαίνουν στο παιχνίδι της πολιτικής ζωής. Ζητάμε να δείξουν σοβαρότητα, αφήνοντας ήσυχους τους δύστυχους μετανάστες, οι οποίοι ζουν εγκλωβισμένοι. Ανεργοι, χωρίς χαρτιά. Και επιπλέον, να μην παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα. Διότι για τον μουσουλμάνο η πίστη του είναι πιο ακριβή από τη ζωή του».
ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ
Τζαβέντ Ασλάμ
«Οι μουσουλμάνοι είναι ενοχλημένοι και θυμωμένοι»
«Η ζωή έγινε πάρα πολύ δύσκολη» απαντά ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ: «Οι μουσουλμάνοι είναι ενοχλημένοι και θυμωμένοι. Κάθε μουσουλμάνος που ζει στην Ελλάδα αναρωτιέται αν υπάρχουν νόμοι, δικαιώματα και ανθρωπιά. Αν υπάρχει σεβασμός για τον συνάνθρωπο.
Χθες, το απόγευμα, συγκεντρωθήκαμε μουσουλμάνοι που προέρχονται από 15 χώρες και ζουν στην Ελλάδα. Ολοι ήταν ανήσυχοι. Κι όμως, είναι πολύ εύκολο να ζητήσει η κυβέρνηση μια συγγνώμη για τον εμπρησμό του τεμένους, να τιμωρήσει τον αστυνομικό που έσκισε το Κοράνι και να μην αλλοιωθεί η καλή εικόνα της χώρας. Γι' αυτό θα συγκεντρωθούμε όλοι την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια. Θα κάνουμε μια ειρηνική πορεία μέχρι τη Βουλή Ελληνες και μετανάστες μαζί. Ζητάμε δικαίωση και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πετάξει ούτε ένα χαλίκι».
ΑΦΓΑΝΟΙ
Ζαχίρ Μοχάμετ
«Η ζωή μας κάθε μέρα που περνάει γίνεται χειρότερη»
«Καθημερινά, Ελληνες με πολιτικά, μαζί με αστυνομικούς, χτυπάνε και βρίζουν μετανάστες. Η ζωή μας κάθε μέρα που περνάει γίνεται χειρότερη» απαντά ο Ζαχίρ Μοχάμετ, πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας: «Ειδικά τις νύχτες, στον Αγιο Παντελεήμονα, τραυμάτισαν αρκετούς Αφγανούς. Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί απελάθηκαν. Νόμιμοι και παράνομοι. Τις νύχτες στήνουν μπλόκα. Κι όποιον πιάσουν τον φυλακίζουν, τον απελαύνουν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «στη διαδήλωση της Παρασκευής πιστεύω πως θα συμμετέχουν τουλάχιστον 10.000 μουσουλμάνοι. Γιατί με όσα προηγήθηκαν μας έχουν πονέσει πολύ. Και καθημερινά ζουν κλεισμένοι στα σπίτια. Φοβούνται να βγουν στο δρόμο. Δεν έχουν χαρτιά, συνεπώς, δεν μπορούν να δουλέψουν, ούτε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Στον Αγ. Παντελεήμονα κάθε μέρα τούς πετάνε πέτρες, τους κοροϊδεύουν. Εκλεισαν και την παιδική χαρά επειδή πήγαιναν Αφγανές μάνες με τα παιδιά τους. Πού αλλού να πάνε; Δεν έχουν δουλειά, άρα δεν έχουν ούτε χρήματα...».
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣΙΑΝΟΙ
Γκόμαλ Μάολα
«Οταν πέφτει το φως φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε»
«Μετά απ' όσα προηγήθηκαν, ασφαλώς, δεν νιώθουμε καλά» απαντά ο Γκόμαλ Μάολα, πρόεδρος της κοινότητας των Μπαγκλαντεσιανών. Προσθέτει ότι «το κάψιμο του τζαμιού ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Ομως, καθημερινά, τις νύχτες στους μετανάστες συμβαίνουν πολλά. Οταν πέφτει το φως φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Κλεινόμαστε από νωρίς μέσα στα σπίτια. Και ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση ν' αλλάξει. Γιατί οι μετανάστες δεν θέλουν φασαρίες. Λίγοι αντέδρασαν άσχημα, καταστρέφοντας. Ισως επειδή το Ισλάμ για εμάς είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Επιστημονική Φαντασία
-
Το κείμενο που ακολουθεί ήταν η εισήγησή μου στην ημερίδα "Τεχνητή
Νοημοσύνη και Πολιτισμός", που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολής
Η σχέση ...
Πριν από 3 εβδομάδες
2 σχόλια:
Απόψεις αντίθετες με τις δικές μου δεν έχω πρόβλημα να δημοσιεύσω.
Κείμενα, όμως, που αποτελύν κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων, για οποιονδήποτε λόγο, και απ' όπου κι αν προέρχονται, δεν έχουν θέση εδώ, ανεξαρτήτως ιδεολογικής κατεύθυνσης.
Δημοσίευση σχολίου