Η καλύβα του Παππού: Ραντεβού με τη Φρίκη

26 Μαρ 2010

Ραντεβού με τη Φρίκη

Όχι, φίλε αναγνώστη, δεν αναφέρομαι στη σκληρότητα της "Frau Nein", ή σε ρατσιστικές εκδηλώσεις τμήματος του λαού που εκείνη εκπροσωπεί, ή σε ξένους κι επίβουλους, ή στο φάσμα της πτώχευσης...

Στους δικούς μας δαίμονες αναφέρομαι.


Από τα "Νέα" - δείτε οπωσδήποτε το βίντεο - κι αν αισθανθείτε την ανάγκη να σχολιάσετε, θα σας παρακαλέσω θερμά να μην αρχίσουμε τις εκλογικεύσεις και λοιπές άλλες '"προφάσεις εν αμαρτίαις" εδώ μέσα. Η φρίκη δε φτιασιδώνεται και η σημασία του να φωνάζονται τέτοια συνθήματα από στρατιώτες σε παρελαση στο κέντρο της Αθήνας δεν επιδέχεται υποβάθμισης.Ρατσιστικά συνθήματα από μέλη των ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα
Μπαλάκι οι ευθύνες για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου


Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και στο οποίο ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα κατά την παρέλαση βατραχανθρώπων στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Κύκλοι του Πολεμικού Ναυτικού αρνούνται ότι οι βατραχάνθρωποι ανήκουν στις τάξεις του, ενώ από την πλευρά του Λιμενικού δεν υπάρχει επίσης επίσημη τοποθέτηση και το θέμα διερευνάται.

Στο βίντεο, που μαγνητοσκοπήθηκε στην Πανεπιστημίου λίγο πιο κάτω από το ύψος της οδού Σανταρόζα, ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα όπως «Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ» και «το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ».

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, στο δικτυακό τόπο της οποίας δημοσιεύτηκε το εν λόγω βίντεο, γραμμή στα συνθήματα έδιναν άντρες με πολιτικά, οι οποίοι ακολουθούσαν την παρέλαση από την πλευρά των θεατών. Ενας από αυτούς πηγαινοερχόταν με άνεση μεταξύ των θεατών και αυτών που παρήλαυναν, φωνάζοντας.

Από την πλευρά του Ναυτικού, αρμόδια στελέχη επιμένουν ότι οι επικεφαλείς των βατραχανθρώπων (ΟΥΚ) που συμμετείχαν στην παρέλαση δεν αναγνωρίζουν στο βίντεο το πρόσωπο κάποιου από τους δικούς τους άνδρες. Διευκρινίζουν δε ότι το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην παρέλαση με μία ομάδα έξι σειρών και προπορευόταν ομάδα υπαξιωματικών. Στο βίντεο ωστόσο, όπως αναφέρουν, εμφανίζονται δύο ουλαμοί τεσσάρων σειρών, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κράνη, σε αντίθεση με τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.

Από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος, το οποίο επίσης διαθέτει ειδικές δυνάμεις, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση. Αφήνεται, ωστόσο να εννοηθεί ότι το θέμα διερευνάται ανεπισήμως για να διαπιστωθεί εάν δικοί του άνδρες φώναξαν τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της εθνικής επετείου.

3 σχόλια:

stassa είπε...

Δεν ήτανε λέει λιμενικοί;

Α, δηλαδή πάει και παρελαύνει όποιος γουστάρει στην 25η Μαρτίου;

Να πάω κι εγώ του χρόνου. Και μου πάει το χακί...

Constantine είπε...

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει σε τι ακριβώς χρησιμεύουν οι παρελάσεις (μαθητικές και στρατιωτικές) στις εθνικές επετείους; Αν θέλουμε να ζήσουμε στον 21ο αιώνα, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα απολιθώματα του παρελθόντος.

Κρίνοντας από το σύνθημα που ακούστηκε, ο χρόνος της παρέλασης θα έπρεπε μάλλον να διατίθεται για μαθήματα ιστορίας και ανθρωπολογίας.

Από ό,τι βλέπω, ίσως τελικά "άνθρωπος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι".

stassa είπε...

Κατά μία έννοια, Κωνσταντίνε, να παρακολουθείς αυτού του είδους τις παρελάσεις, είναι ανθρωπολογία (και δη, παλαιοανθρωπολογία).