Η καλύβα του Παππού

6 Μαΐ 2010

Ο εμπρηστής έχει πρόσωπο...

Της Σοφιας Παπαϊωαννου, από την Καθημερινή

Ο εμπρηστής της Marfin έχει πρόσωπο και δεν ήταν κρυμμένος πίσω από μια κουκούλα. Αυτόπτες μάρτυρες που παρακολούθησαν όλη την πορεία μάς δίνουν μια σημαντική πληροφορία για τον τρόπο που έπιασε φωτιά το κτίριο με την τραγική κατάληξη του χαμού τριών νέων ανθρώπων. Ο μεγάλος όγκος της πορείας είχε περάσει μπροστά από τη Σταδίου και το κτίριο της τράπεζας, όταν ξαφνικά αρχίζει να προκαλείται «βαβούρα». Τα ΜΑΤ που είναι σε ετοιμότητα ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα και φεύγουν. Κουκουλοφόροι σπάνε το βιβλιοπωλείο Ιανός και του βάζουν φωτιά με μολότοφ. Οι υπάλληλοι τη σβήνουν μόνοι τους. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι σπάνε το κτίριο της Marfin και ρίχνουν μολότοφ. Υπάλληλος από τον Ιανό τρέχει με τον πυροσβεστήρα του βιβλιοπωλείου να σβήσει τη φωτιά στην τράπεζα. Τότε και αφού πια έχουν φύγει τα ΜΑΤ ένα νέο αγόρι, γύρω στα 25 με 28, ψηλός με μαύρα μαλλιά -τον περιέγραψαν ως ωραίο παιδί- κρατώντας ένα μπουκάλι του ενάμισι λίτρου νερό, γεμάτο βενζίνη, φεύγει από την πορεία τρέχει προς το κτίριο της Marfin, το οποίο ήδη φλέγεται, και πετά το μπουκάλι μέσα αποτελειώνοντάς τους. Oλος ο τόπος μυρίζει βενζίνη. Οι αυτόπτες μάρτυρες πιστεύουν ότι ήταν σαν να είχε οργανωθεί επίτηδες η πρόκληση της «βαβούρας» λίγο πιο πριν για να φύγουν τα ΜΑΤ και μετά να κάψουν.

Πανικόβλητοι οι υπάλληλοι βγαίνουν στα μπαλκόνια του νεοκλασικού κτιρίου, εκλιπαρώντας να τους λυπηθούνε, φωνάζοντας «θα πεθάνουμε». Κάποια παιδιά της πορείας κάνοντας άσεμνες κινήσεις και βρίζοντας τους, τους απαντούσαν «πηδήχτε» και «καλά να πάθετε που δουλεύετε». Πανικόβλητοι οι υπάλληλοι αρχίζουν να βγαίνουν από την ταράτσα και να πηδούν από τα διπλανά κτίρια κάτω στον δρόμο. Βρίσκουν ένας ένας καταφύγιο στο ντελικατέσεν του Βασιλόπουλου που βρίσκεται δίπλα. Το προσωπικό του καταστήματος σηκώνει τα ρολά και μπαίνουν μέσα μαυρισμένοι άνθρωποι σε κατάσταση σοκ, τρέχουν στο μπάνιο να πλυθούν και δεν βλέπουν μπροστά τους ούτε το χαρτί για να σκουπιστούν, ενώ τους προσφέρονται νερά. Ενας άντρας αρχίζει να μετρά έναν έναν τους υπαλλήλους της Marfin και συνειδητοποιεί ότι λείπουν τρεις. Βουρκωμένος αρχίζει να ανησυχεί και εύχεται να έχουν βγει από αλλού. Μεταξύ τους λένε ότι η Αγγελική, που ήταν έγκυος θα πήγαινε χθες να κάνει υπέρηχο για να δει το φύλο του παιδιού.

Λίγο αργότερα θα μαθευτεί η τραγική είδηση. Το τετράγωνο θα αποκλειστεί και μόνο οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορέσουν να πλησιάσουν. Μια τραγική μάνα κάθεται κάτω σε ένα σκαλοπάτι μόνη της για ώρα περιμένοντας τα νέα.

8 σχόλια:

Provato είπε...

:-((

Stardustia είπε...

ώστε λοιπόν φτάσαμε και ως εκεί...
άνθρωποι να καίγονται και να τους λέμε ότι καλά έπαθαν...

μάνα δεν τους έχει γεννήσει όλους άραγε...

Christophorus είπε...

Τι να σας πω παιδιά, ποιος θα μας τό 'λεγε πριν δυο-τρία χρόνια πως θα φε΄γαμε το πρωί να πάμε στη δουλειά αμς και δεν θα ξέραμε αν θα γυρίσουμε...

stassa είπε...

Έφυγα πέντε χρόνια και τα κάνατε όλα μπουρδέλο.

Christophorus είπε...

@ Stassa:

:( ...

stassa είπε...

Τί θες να πώ ρε Χριστόβ; Το 2005 έφυγα. Μέσα σε πέντε χρόνια, μετράμε μια, δυο πυρκαγιές, μ' 72 νεκρούς, έναν 15χρονο νεκρό και ταραχές για μήνες και τώρα αυτό. Τί άλλο μένει να γίνει, να βουλιάξουν και τα νησιά; Θα γυρίσω και δε θα ξέρω πού βρίσκομαι.

Θα γυρίσω όμως ρε φίλε... καλύτερα σπίτι μου και να χαλάει ο κόσμος παρά έξω και ξένη, αυτό έχω να πω.

Christophorus είπε...

Στάσσα σε καταλαβαίνω... Αν και πολλ΄πες φορές θα νιώσεις ξένη κ εδώ, όπως όλοι μας...

Όλο αυτό μου έχει ξυπνήσει κα κάποια πατριωτικά αντανακλαστικά...
Δηλαδή, αν φαντασίωνα κάποτε, στις καλές ημέρες, να φύγω έξω -που δεν το σκέφτηκα ποτέ στα σοβαρά-, τώρα θα το ένιωθα σαν προδοσία.
Κι έτσι μένουμε - provided that υπάρχει δουλειά και δεν καταρρέουν όλα μα όλα...

stassa είπε...

Ξέρω τί λες. Κι εγώ κάπως έτσι νοιώθω. Μ' ανησυχεί όμως αυτό γιατί σε καιρούς κρίσης τα πατριωτικά αντανακλαστικά είναι τα πρώτα που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους (vide και το ξεραστικό που αναδημοσίευσες πρίν λίγα ποστ, για τα παιδάκια που σπάσαν τον κουμπαρά τους για το καλό του έθνους κλπ).